De juiste zithouding

Nu meer dan ooit besef ik hoe belangrijk de zithouding is voor het welzijn van het lichaam. Voorheen drong het niet tot me door wat een verkeerde zitpositie het lichaam allemaal kan aandoen.
Tijdens de demonstratieperiodes van de elektrische rolstoelen heb ik enorm veel bijgeleerd over wat kan en wat niet kan qua zithouding.
Mijn nieuwe rolstoel zal helemaal aangepast zijn naar mijn profiel. Daarom werd er tijdens de testperiodes van de elektrische rolstoelen alleen gekeken naar de motor en besturing.
Om men te behoeden van miskopen, ga ik vandaag enkele punten aanhalen die men zeker in gedachte moet houden wanneer de rolstoel effectief geleverd wordt en helemaal aangepast is.
Feitelijk is dit de taak van de orthopedisch technoloog die rolstoel komt opmeten. Doet de persoon dit niet? Dan is het geen goed teken en raad ik aan om een ander bedrijf op te zoeken.

90 graden
90 is hier hét magische getal. De bekken, knieën, voeten, schouders zouden allemaal ongeveer 90° graden moeten zijn bij het zitten. Wanneer één van de elementen uit balans valt, is de zithouding geforceerd en kan deze pijnpunten veroorzaken.
De onderstaande tekening geeft duidelijk weer wat er gebeurt wanneer men met de 90°-regel niet rekening houdt
Fotobron: www.phc-online.com
Lekker knus in de zetel settelen of scheef hangen aan de toog is dus niet aangeraden. Deze positie zorgt immers ervoor dat de rug scheef staat waardoor de elementen helemaal uit balans geraken.De bovenstaande tekening (de linkerkant) toont aan hoe de schouders helemaal scheef staan. De linkerschouderblad schuurt tegen de wervelkolom en het stukje boven de bekken is geforceerd. Hier kan men ook zien dat in de nek een pijnpunt zal ontstaan.

Rugleuning en zitkussen
Niet alleen de juiste positionering is belangrijk, maar ook de juiste grootte van de rugleuning en zitkussen. Deze bestaan in verschillende vormen en maten. Verlies de volgende aandachtpunten zeker niet uit het oog.
  • De rugleuning:
    • Stel de rugleuning zó in dat deze de rug ondersteunt terwijl men rechtop zit.
    • De bolling van de rugleuning moet de lage rug in de holte ondersteunen.
    • De breedte van de leuning is niet groter dan de breedte van de zitkussen.
  • De zitkussen: breedte (van de heupen) X de diepte (van de zitvlak tot aan de knieholte - een vuistbreedte).

Wanneer het moeilijker wordt om de juiste houding te creëren omdat men anatomisch anders geschapen is, kan de specialist hulp baten. Voor de ene betekent het een korset dragen, voor de andere een juiste zitkussen zoeken enz...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...